Botoșaniul muzical 2016


 

ORGANIZATOR: ASOCIAȚIA CULTURALĂ VIS DE ARTIST http://visdeartist.wix.com/visdeartist
                        PARTENER: MUZEUL JUDEȚEAN BOTOȘANI http://www.muzeubt.ro/02_evenimente.html
CU SPRIJINUL PRIMĂRIEI BOTOȘANI ȘI AL CONSILIULUI LOCAL BOTOȘANI http://www.primariabt.ro/


CONTACT
Asociația culturală Vis de Artist Botoșani
visdeartist@yahoo.com, visdeartist@gmail.com
persoana de contact: prof. dr. Cătălina Constantinovici, președinte
0721.133.288

http://visdeartist.wix.com/visdeartist
https://sites.google.com/site/visdeartist/
https://www.facebook.com/pages/Vis-de-Artist/111501888908817


CENTRUL ISTORIC - BOTOȘANIUL MUZICAL        Centrul vechi al orașului păstrează o parte din istoria spectacolelor ce au fost prezentate botoșănenilor începând din a doua parte a secolului al XIX-lea și până la inaugurarea clădirii actualului teatru ”Mihai Eminescu”, în anul 1914. Periplul cultural poate începe de la casele Sommer, în care a susținut reprezentații în anul 1869 trupa condusă de M. Pascaly și în care activa în calitate de sufleur Mihai Eminescu (de fapt, acum își încheie cariera teatrală viitorul poet, tatăl său insistând cu destulă convingere în acest sens). Mergând mai departe, cei curioși vor trece pe lângă locul în care, până în 1983, se putea vedea primul teatru al orașului, cunoscut după numele celui care, în 1860, a decis să-l deschidă: Petrache Cristea. În capătul centrului vechi se află o altă sală celebră pentru spectacolele ce le-a adăpostit, transformată într-un depozit de mărfuri. Este vorba de clădirea teatrului Popovici, ridicată în 1901 pentru a permite botoșănenilor să vizioneze în condiții decente spectacole de teatru, dar și concerte susținute de artiști locali și naționali. Numărul mare de săli de spectacole existent (Pascaly a trebuit să apeleze la spațiul oferit de casa Sommer, pentru că nu exista în momentul sosirii sale în oraș nimic disponibil) arată setea de cultură a locuitorilor acestei urbe și nivelul de educație pe care aceștia îl aveau.


EDITAREA PUBLICAȚIEI BOTOȘANI, ORAȘ AL MUZICII EUROPENE, VOL. 2
Autori: Dorica COCA (Botoșani), Cătălina CONSTANTINOVICI (Botoșani), Mariana POPESCU (Constanța), Daniela COJOCARU (Constanța), Veronica GASPAR (București), Roxana SUSANU (București), Grigore CONSTANTINESCU (București), Lavinia COMAN (București), Oana RĂDULESCU VELCOVICI (București), Ioana-Mina ENOIU-PÂNZARIU (Iași), Despina CONSTANTINOVICI (Iași), Anamaria BIACIU-POPA (București), Andrei ENOIU (Iași), Luminița ROTARU-CONSTANTINOVICI (Iași), Georgiana HOLBAN (Iași), Mariana FRĂȚILĂ (Constanța), Eugen-Bogdan POPA (București).


 


 


LANSAREA PUBLICAȚIEI BOTOȘANI, ORAȘ AL MUZICII EUROPENE, VOL.2


Volumul lansat de Ziua Europeană a Muzicii cuprinde două părți – Botoșaniul muzical și Zona muzicii europene. 17 studii au fost incluse în cadrul acestui volum coordonat de prof. dr. Cătălina Constantinovici. Au scris articole despre personalități muzicale botoșănene: lector univ. dr. Oana Rădulescu Velcovici, prof. univ. dr. Lavinia Coman, prof. univ. dr. DHC Grigore Constantinescu, conf. univ. dr. Veronica Gaspar, de la Universitatea Națională de Muzică din București (U.N.M.B.), prof. dr. Roxana Susanu – Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, conf. univ. dr. Daniela Cojocaru – Universitatea „Ovidius” Constanța, prof. univ. dr. Mariana Popescu (compozitor, muzicolog, personalitate muzicală botoșăneană), prof. dr. Cătălina Constantinovici – Asociația culturală Vis de Artist Botoșani și prof. dr. Dorica Coca – Colegiul Național „A.T. Laurian” Botoșani. În partea a doua a volumului, în secțiunea dedicată Zonei muzicii europene, au fost introduse studii semnate de: dr. Eugen-Bogdan Popa – c.d.a. la U.N.M.B., conf. univ. dr. Mariana Frățilă - Universitatea „Ovidius” Constanța, masterand Georgiana Holban – Universitatea de Arte „George Enescu” Iași (U.A.G.E.), conf. univ. dr. Luminița Rotaru-Constantinovici și lector universitar dr. Andrei Enoiu – U.A.G.E., prof. Anamaria Biaciu-Popa - Colegiul Național de Muzică „George Enescu” București, prof. Despina Constantinovici și prof. dr. Ioana-Mina Enoiu-Pânzariu – Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași. Pentru a promova acest volum, pe 21 iunie, la Muzeul Județean Botoșani (partener al proiectului) au fost prezenți: Diana Săsărman – Cluj (semnatara prefeței), Marieta Baciu – Botoșani, Despina Constantinovici – Iași, Oana Rădulescu Velcovici – București, Corneliu Rădulescu – București, Mariana Popescu – Constanța și Cătălina Constantinovici – Botoșani. A fost o lansare sub semnul lui Enescu, întrucât în 2016 se împlinesc 135 de ani de la nașterea marelui muzician. Deschiderea activității a fost realizată de copiii de la Asociația culturală Vis de Artist, care au prezentat un moment realizat prin metoda Jacques Dalcroze, pe un fragment din Rapsodia română nr. 1  de George Enescu, și s-a finalizat prin audierea Baladei pentru vioară și orchestră a marelui compozitor.
WORKSHOP MUZICAL


În cadrul evenimentului „Botoșaniul muzical” a fost realizat un workshop cu 13 copii și tineri, susținut de invitații Gabriela Costa și Alex Man, iar finalitatea acestui atelier muzical s-a produs la Întâlnirea cu Gabriela Costa și Alex Man. 


RECITAL VIS DE ARTIST


Copiii de la Asociația culturală Vis de Artist, coordonați de prof. dr. Cătălina Constantinovici, au prezentat în cadrul Recitalului Vis de Artist un program inedit, bazat pe metode moderne de educație muzicală activă. 


ÎNTÂLNIREA CU GABRIELA COSTA ȘI ALEX MAN
Seara s-a încheiat cu recitalul susținut de Gabriela Costa și Alex Man, care a inclus muzică braziliană, românească, cu tente de jazz și folclorice. La final, invitații au fost asaltați de copii, pentru a obține fotografii și autografe.


MONITORIZARE

 Centrul istoric – Botoşaniul muzical  30 mai-12 iunie
 Centrul istoricPROMOVARE
 7 comentarii:

 1. Pentru mine, experiența din cadrul proiectului „Botoșaniul muzical” a fost o premieră, fiind invitată pentru prima oară să iau parte la eveniment. Mai mult decât încântată de propunere, am acceptat din primul moment să mă implic. Pe lângă lucrurile pe care le-am învățat citind și scriind despre cartea Botoșani, oraș al muzicii europene (II), evenimentul propriu-zis mi-a oferit șansa să cunosc personal o parte din autorii articolelor, profesori universitari și muzicieni, și nu în ultimul rând, copiii talentați ai asociației culturaleVis de artist, alături de care am participat la un workshop.
  A fost o zi plină și un eveniment reușit, felicit inițiativa și organizarea, urându-le membrilor asociației Vis de artist mult succes și în anii următori.
  Diana Săsărman, Cluj


  RăspundețiȘtergere
 2. O zi călduroasă de vară prevestea un eveniment la fel de înfierbântat: „Botoșaniul muzical”. Locul special ales: Muzeul Județean Botoșani, căldura cu care am fost primiți, invitații speciali: Gabriela Costa și Alex Man anunțau un eveniment special, cu muzică românească, braziliană, jazz.
  Acest eveniment a promovat toate genurile muzicale, precum și variate forme de expre-sivi¬tate muzicală, cu accesul liber al publicului.
  Elevii asociației culturale „Vis de artist” au reprezentat cu succes munca depusă de doamna profesor Cătălina Narcisa Cosntatinovici. Metodele inedite folosite la atelierele Btart, au arătat întradevăr arta reprezentată prin muzică și mișcare. Bineînțeles că, acest eveniment, pentru a fi complet a fost însoțit și de lansarea cărții Botoșani, oraș al muzicii europene, vol. al II-lea. Nu puteau lipsi oameni de valoare, precum: Despina Constantinovici, Marieta Baciu, Mariana Popescu, Corneliu Rădulescu, Diana Săsărman și alții, care prin prea puținele cuvinte spuse ne-au îndemnat să citim cât mai curând posibil cartea.
  Seara a fost încununată de succes, de autografe, diplome, mulțumiri sufletești și flori. În această zi, toate și totul au lucrat pentru muzică.
  Liliana Budacă, Botoșani

  RăspundețiȘtergere
 3. Participarea la lansarea volumului „Botoșani, oras al muzicii europene” mi-a prilejuit o bucurie și o emoție, dat fiind faptul că evenimentul a avut loc în orașul copilăriei mele. Felicit Asociația Vis de artist - condusa de prof. dr. Cătălina Constantinovici, pentru perseverența și pasiunea cu care readuce în prim plan reprezentanți ai muzicii care s-au născut pe meleagurile botoșănene.
  Prof. univ. dr Mariana Popescu, compozitor, muzicolog, membru in Consiliul Director al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

  RăspundețiȘtergere
 4. ...Şi a fost ziua cea mai lungă a anului al şaisprezecelea de când oamenii scriau cu 2 în faţă scurgerea mileniilor, când am poposit noi în ospeţie în Botoşenii Bucovinei celei molcome şi unduite.
  Soarele ardea printre nouri ce se fugăreau pe cer, răspândind pe pământ fire galben-aurii de flori de tei cu mireasmă îmbătătoare. Pe la cinci ceasuri de după-amiază, o mână de oameni cu suflet cald şi iubitori de frumos se adunară, cete-cete, într-un vechi şi prea bogat în amintiri castel făurit de mâna unui vestit meşter de case, trăit nu departe de acele meleaguri, care drept Petre Antonescu era, pre numele său, cunoscut. Şi în liniştea acelei după-amieze, în bătrânul oraş al culturii din partea de sus a veşnicei ţări a Moldovei, începură a glăsui şi a cânta fel de fel de oameni de seamă, de prin partea locului sau distinşi oaspeţi, spre a ne aduce aminte nouă de strămoşii noştri şi de strămoşii strămoşilor noştri care, prin cântul, cuvântul şi fapta lor au dus faima Botoşenilor de-a lungul şi de-a latul pământului, în cele patru zări ale dragei noastre Evrope şi mult dincolo de hotarele ei. Şi nicicând, parcă, n-am ştiut cât de mulţi dintre cei care au însemnat şi înseamnă şi astăzi în lume România s-au născut aici şi şi-au trăit copilăria pe minunatele plaiuri ale Bucovinei, cele dincolo de care simţi că întreaga ta fiinţă ţi se înalţă spre zările nesfârşitului...
  Iar după ce sufletele ni se vor fi fost împlinite de bucuria amintirii acelor oameni minunaţi, ca pentru a ne încredinţa că şi noi suntem urmaşii urmaşilor lor, un grup de micuţi talentaţi s-au furişat printre noi, ţinuţi de mână de inimoasa lor dăscăliţă, şi ne-au cuprins în jocul lor şi ne-au purtat pe aripi de cântec şi dans, în adierea unui vânticel care ne-a ridicat sus, sus, sus de tot, în tărâmul viselor copilăriei, care atât de des şi de minunat s-au împlinit în acest colţ de lume iubit de Dumnezeu, tărâmul unui Vis de artist...
  Ş-apoi au venit doi tineri artişti minunaţi, care ne-au vrăjit cu cântecele lor, cu glas dulce şi sunet de lăută, şi ne-au condus cu gândul spre zări îndepărtate, tocmai în însorita Brazilie, şi-n urmă întorcându-ne îndărăt, ne-au frânt inimile cu ziceri doinite, tot din cele de pe meleagurile noastre...

  Iar noi, Oana a Velicului de pe Valea Timocului şi Cornelius a Radului din târgul Bucureşcilor, v-am scris acest hrisov pentru a vă aduce toate acestea spre amintire, în veacul veacurilor...
  (Oana Rădulescu Velcovici și Corneliu Rădulescu, București)

  RăspundețiȘtergere
 5. Apreciez foarte mult efortul pe care îl depuneți pentru a aduce un pic de bucurie în sufletele noastre. Într-o lume agitată și din ce în ce mai stresată nu mai reușim să ne bucurăm de ,,frumos". Cei doi mari artiști au reușit să ne aducă liniștea de care avem atâta nevoie. Întreg evenimentul alături de câteva personalități culturale ne-au amintit cât de frumoasă poate fi o zi plină de cultură. Vă mulțumim!
  Felicia Rotariu, Botoșani

  RăspundețiȘtergere
 6. Să le insufli copiilor drag de cultură, de muzică, este un lucru frumos și greu, serios și de mare responsabilitate. ”Vis de artist” poate fi un vis al oricăruia dintre noi atunci când vrem să depășim cotidianul, dar este și spațiul concret al asociației cu același nume, în care oameni cu suflet mare se implică și dăruiesc cu generozitate din bucuria lor de a-i invăța pe alții. Orașul Botoșani a fost sărbătorit unde altundeva mai potrivit decât într-un muzeu, implicând comunitatea și adunând valorile locului în cadrul unui proiect cultural-artistic-educativ inițiat încă din 2008. Noi am fost invitați să fim părtași la această emoție și ne-am simțit onorați pentru asta. Am cunoscut oameni de calitate între oganizatori și participanți, iar micuții (instruiți cu dragoste de d-na Cătălina Constantinovici) cu care am lucrat și noi în cadrul unui workshop, sunt talentați și dornici să se exprime ca niște adevărați artiști. Sperăm ca visul lor să devină realitate într-o zi și să îi revedem pe scenă.
  Gabriela Costa și Alex Man, București

  RăspundețiȘtergere
 7. Proiectul „Botoșaniul muzical" a fost pentru mine un prilej de a cunoaște aspecte inedite din istoria și viața muzicală a urbei noastre. Personalități deosebite, iubitori de muzică s-au întâlnit în evenimente emoționante, de neuitat. Apreciez competența, dăruirea, farmecul doamnei Cătălina Constantinovici, sufletul "Visului de artist". Rămân recunoscătoare tuturor celor care mi-au adus bucurii în suflet!
  Mariana Căjvăneanu, Botoșani

  RăspundețiȘtergere